Maleriet ”Skrik” het opprinnelig ”Fortvilelse”. Det er et av de mest kjente maleriene av Munch, og har dukket opp i alt fra tegneserier til filmer og TV-serier. Bildet er kjent verden over, og er et uttrykk for eksistensiell angst. Som med flere andre verk, malte Munch mange versjoner av samme motiv. Han likte å utforske og forbedre motivene sine. Derfor finnes det i dag fire ulike originalversjoner av ”Skrik”. To av versjonene tilhører Munchmuseet, ett finnes på Nasjonalgalleriet og det fjerde ble auksjonert bort i 2012. Kjøperen er ukjent.

Indre angst

”Skrik” er malt med fettstift på papir. Den mest kjente versjonen av bildet ble malt i ulike versjoner mellom 1893 og 1910. ”Skrik” er del av en serie verker med fellestittelen ”Livsfrisen”. Alle disse verkene berører temaer som kjærlighet, frykt, død og melankoli. Dette er gjennomgående temaer i mange av Munchs verker. Mange av figurene på maleriene er svake og ubestemmelige, med skjulte ansikter. Tunge trær eller truende hus henger over dem. ”Skrik” skal være inspirert av en skremmende naturopplevelse Munch selv hadde. Han skrev om denne opplevelsen i dagboken sin i 1892. Opplevelsen skjedde noen år tidligere, da Munch gikk fra Ekeberg til Oslo sammen med noen venner. De gikk over en bru ved solnedgang. Himmelen ble blodrød, og Munch beskriver skyene som blod og sverd over fjorden og byen. Vennene gikk videre, mens han selv ble stående på bruen, grepet av angst, og han følte at det gikk et skrik gjennom landskapet. Tre astronomer har senere ment av Munchs angstopplevelse skjedde i vintermånedene mellom november 1883 og februar 1884. Da gjorde et vulkanutbrudd i Indonesia at solnedgangene ble ekstra røde i Europa. Kanskje Munch opplevde dette og at det gjorde så sterkt inntrykk på ham at opplevelsen satt igjen i mange år.

Ettertraktet maleri

”Skrik” er ettertraktet på mange måter. Det lokker til seg svært mange turister, og det har også lokket til seg tyver. Nasjonalgalleriets versjon av maleriet ble stjålet 12. februar 1994, mens de fleste nordmenn var opptatt av åpningsseremonien under OL i Lillehammer. Bildet ble funnet i Åsgårdstrand i mai samme år, og var bortimot uskadet. En av de to versjonene som tilhører Munchmuseet ble stjålet av bevæpnede menn i 2004. Det tok litt over to år før maleriet ble funnet. Det var skadet, og trengte mye restaureringsarbeid, men noen av skadene er dessverre uopprettelige. ”Skrik” er også ettertraktet av kunstkjennere. Den 3. mai 2012 ble en privateid originalversjon av maleriet solgt hos Sotheby’s i USA. Salgssummen ble 119,9 millioner amerikanske dollar. 107 millioner tilfalt selgeren, mens auksjonshuset fikk hele 12,9 millioner i kommisjon.

Versjoner av motivet

Den første versjonen av bildet ble laget i 1893. Denne versjonen er et pastellmaleri, og tilhører Munchmuseet i Oslo. Versjonen som henger på Nasjonalgalleriet i Oslo er laget i 1893, og teknikken er tempera og fargestifter på kartong. Den tredje versjonen av maleriet er malt i pastell på kartong, og ble laget i 1895. Det var denne versjonen som ble solgt i 2012. Den siste versjonen av maleriet er malt med tempera på kartong, og ble laget i 1910. Denne versjonen tilhører Munchmuseet. Munch laget også et litografi med samme motiv. Dette ble laget i 1895.

Bruk av motivet

”Skrik” er et maleri som vekker følelser over hele verden. Det viser selve urskriket, en redsel mennesker over hele verden kan kjenne seg igjen i. Hovedmotivet med det skrikende ansiktet har blitt gjentatt og brukt både i alvorlige og komiske sammenhenger. Maleriet er nærmest et ikon i populærkulturen, og har dukket opp på film, på TV, i tegneserier, vitsetegninger og reklame. Det har også blitt brukt på demonstrasjonsplakater i mange land.