Edvard Munch lot seg flere ganger inspirere av naturen ved sommerstedet Åsgårdstrand. Et av de mest kjente av disse er ”Pikene på broen”. Maleriet finnes i tolv utgaver, noen av dem med andre figurplasseringer. Motivet kalles også noen ganger ”Pikene på bryggen”, og navnene som brukes er en fellesbetegnelse på alle versjonene av dette motivet. Munch utforsket gjerne det samme motivet flere ganger, derfor finnes mange av maleriene hans i ulike varianter. Det var spesielt de viktige motivene, de som betydde noe for Munch personlig, som ble benyttet og eksperimentert med flere ganger.

Ulike utgaver

Den første utgaven av maleriet er trolig fra 1901. Dette maleriet er utstilt i Nasjonalgalleriet i Oslo. Andre varianter av maleriet er utstilt flere steder i verden, inkludert i Bergen Billedgalleri (versjon fra 1903), Thielska Galleriet i Stockholm (versjon fra 1903), Oslo Kommunes Kunstsamlinger (versjon fra 1904) og Wallraf-Richartz-Museum i Köln (versjon fra 1905). Munch laget også radering av motivet (i 1903) og fargetresnitt (fra 1920). Fargetresnittet er svært godt kjent, og veldig populært.

En ny epoke

”Pikene på broen” markerer starten på en ny epoke for Munchs kunstnerskap. Den første utgaven av maleriet ble malt tidlig på 1900-tallet. Munch var inspirert av renessansekunst etter en reise i Italia. I 1897 kjøpte Munch et hus i Åsgårdstrand, som han brukte til sommerhytte. Den buktende strandlinjen på bildet, og de store trekronene, er hentet derfra. ”Pikene på broen” har linjer som minner om art nouveau-stilen, som var populær på den tiden. Rekkverket har også likheter med ”Skrik”, men til dette motivet brukte Munch lysere og gladere farger enn på bildene fra 1890-årene. Grønt og blått, sammen med beigerosa nyanser skaper en vakker nattestemning. Den gule månen og pikenes kjoler i rødt, grønt og hvitt skaper spennende kontraster.

Motivet

”Pikene på broen” er et forenklet naturmaleri. Det finnes flere utgaver av det, men det første maleriet viser tre piker som lener seg mot rekkverket på en bro. I bakgrunnen står store trær og et herskapshus. Fullmånen lyser opp sommernatten, og gir bildet et mystisk preg. Motivet, og de ulike versjonene av det, er blant de mest kjente og mest populære maleriene av Munch. Sammen med ”Skrik” og ”Madonna” regnes ”Pikene på broen” som et at Munchs hovedverker. Eiendommen i bakgrunnen er Kiøsterudgården, med sine store lindetrær. Dette stedet ble også brukt av Munch i flere andre malerier. Motivet på de ulike versjonene varieres ved at antallet piker varieres. I noen versjoner ser alle pikene mot vannet, i andre versjoner er en eller flere vendt mot maleren. Men bakgrunnen med herskapshuset og trærne er et gjennomgående element. Munch la ikke så stor vekt på å gjenskape naturen nøyaktig. Både i dette bildet og i andre malerier var fokuset hans på å gjenskape følelser.

Populært blant samlere

Noen av variantene av maleriet er i privat eie. Et av disse ble solgt av en anonym selger i 2016. Selgeren hadde kjøpt maleriet åtte år tidligere, hos Sotheby’s i New York, og det var det samme auksjonshuset som solgte det på nytt i 2016. Selgeren kjøpte maleriet for 30,8 millioner i 2008, et beløp som tilsvarer 158 millioner kroner. Versjonen som ble solgt kom til USA i 1960. Den gang var det eid av industrimannen og samleren Norton Simon. Maleriet har blitt vist fram på flere museer, blant annet Tate Modern i London, og Guggenheimmuseet i New York. Da maleriet ble solgt på nytt i 2016, regnet auksjonshuset med en salgssum på 50 millioner dollar, men maleriet gikk til slutt for mer enn 54 millioner dollar, som tilsvarer 456 millioner kroner. Selgeren fikk dermed en fin fortjeneste.